Ο Κόσμος Στα Μέτρα Του by Χ. Α. Χωμενίδης

Ο Κόσμος Στα Μέτρα Του

By Χ. Α. Χωμενίδης

  • Release Date: 2012-03-02
  • Genre: Fiction & Literature
Score: 3.5
3.5
From 17 Ratings
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Το 1982, ο Μάρκος Σιµώτας –τριαντάρης δικηγόρος, πότης και γυναικάς, αλλά και γιoς εκτελεσθέντος ήρωα της Εθνικής Αντίστασης– τοποθετείται µε απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου Κυβερνήτης στον Άγιο. Πηγαίνει στην αποικία µε µοναδική του φιλοδοξία να περάσει τρία ξένοιαστα χρόνια. Σταδιακά ωστόσο δένεται µε τον τόπο και µε τους κατοίκους του, ερωτεύεται και στο τέλος ταυτίζει τη µοίρα του µε τη µοίρα του Aγίου. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο γιος του ιχνηλατεί την πορεία του, προσπαθώντας να µπει στη θέση του και να διαλευκάνει το µυστήριο ενός χαµένου παιδιού. 
«... Η ιστορία µου δεν είναι µια ερωτική ιστορία, ένα ροµάντζο µε αποτρόπαια κατάληξη. Όπως δεν είναι και η ιλαροτραγωδία ενός ανθρώπου που την ψωνίζει σταδιακά µε την εξουσία και µε το πεπρωµένο του. Όχι. Ο νους µου ούτε θόλωσε ούτε και ψήλωσε ποτέ υπέρ το δέον. Παρέµεινα έως τη στερνή µου ώρα στο νησί του Αγίου κύριος του εαυτού µου, πρώτος υπεύθυνος για όσα µου και τους συνέβησαν… “Τότε τι είναι η ιστορία σου;” θα ρωτήσεις δικαίως. Εσύ µόνο θα αποφανθείς, φίλε αναγνώστη, αφού φτάσεις στο τέλος της. Εσύ θα εκδώσεις την οριστική ετυµηγορία…»
Ο Άγιος αποτελεί µια παράλληλη Ελλάδα, µια µικρογραφία της µητέρας πατρίδας, που την παραµορφώνει αλλά και την φωτίζει λοξά. Απ’ τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ιστορικά πρόσωπα –σαν τον Μανώλη Χιώτη– σε εντελώς απροσδόκητους ρόλους. Στο βάθος όµως, ο Χ.Α. Χωµενίδης διηγείται τη σπαρακτική περιπέτεια ενός ανθρώπου που πίστεψε ότι µπορεί να φέρει τον κόσµο στα µέτρα του. 
«Όσο για κείνη την ιστορία υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η καλύτερη όµως είναι πάντα αυτή που κλαις», όπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης.  

Reviews

  • Πολυ καλο βιβλίο!

    5
    By Al2O3z
    Πολυ καλο βιβλίο. Πραγματικά απολαυστικό. Σύγχρονη γραφή για ένα βιβλίο που μου άρεσε (άγγιξε) πραγματικά.

keyboard_arrow_up