Αναζητώντας το άπειρο by N.Ya. Vilenkin

Αναζητώντας το άπειρο

By N.Ya. Vilenkin

  • Release Date: 2014-07-11
  • Genre: Mathematics
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Το άπειρο υπήρξε για αιώνες μια από τις γοητευτικές και αινιγματικές ιδέες που αιχμαλώτιζαν τη σκέψη των επιστημόνων, αλλά και των απλών ανθρώπων. Ήδη από την αρχαιότητα, η αντιφατική του φύση αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους μαθηματικούς και τους φιλοσόφους. Στα μαθηματικά, οι αντιφάσεις που συνδέονται με το άπειρο εντάθηκαν μετά τη δημιουργία της θεωρίας των απειροσυνόλων —κατά τα τέλη του 19ου αιώνα—, η οποία οδήγησε σε μια σειρά παραδόξων, εξαιτίας των οποίων αμφισβητήθηκε ακόμη και η ίδια η θεμελίωσή της.
Σε τούτο το βιβλίο περιγράφεται η διαδρομή που ακολούθησε η ανθρώπινη σκέψη —από τον Ζήνωνα και τον Αριστοτέλη μέχρι τον Cantor και τον Russell— στην προσπάθειά της να κατανοήσει την ιδέα του απείρου στα μαθηματικά και τη φυσική. Ο Vilenkin, γράφοντας με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία και διαύγεια, βοηθάει ακόμη και τον μη ειδικό αναγνώστη να συλλάβει τη βαθύτερη φύση και τη σπουδαιότητα του ζητήματος για την κατανόηση του κόσμου μας.

• «Διεισδυτικό, εμβριθές αλλά και προσιτό στον μη ειδικό. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη εισαγωγή στην έννοια του απείρου.»
American Mathematical Monthly

• «Είναι αξιοθαύμαστη η ικανότητά του να αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του απείρου, να αναλύει τις σημαντικότερες μαθηματικές ιδέες, να προκαλεί τη φαντασία μας, να οξύνει τη διαίσθησή μας... Περιγράφει με μοναδικό τρόπο τη θέση που κατέχει το άπειρο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης σκέψης, από τη φιλοσοφία ώς τη φυσική και τα μαθηματικά.»
—John Stillwell, Πανεπιστήμιο Monash

keyboard_arrow_up